1/7|Study model 2/7|Study model 3/7|Materials palette 4/7|Site panorama 5/7|Lower ground plan 6/7|Ground plan 7/7|Garden view

Hillside

Dorset, 2013

1/7Study model

Planning permission was granted at the end of 2013 for this large new house in an Area of Outstanding Natural Beauty on the Dorset Heritage Coast. Located on a steeply sloping site with views south west across the sweep of Chesil Beach, the house replaces an existing dilapidated bungalow.

Set into the slope the layout has been designed to be free flowing and flexible. The main living spaces are orientated to the south west to enjoy the best light and views with a strong physical connection to the rear garden. The master bedroom and a small mezzanine occupy part of the roof space with the remaining bedrooms set below the terrace on the lower ground floor.

The plan form reflects that of a traditional longhouse with a single room depth to make the most of daylight and the aspect. Sublte shifts in plan and ridge line align the house with the site, orientate it to views and create overhangs for shading. The design uses a calm palette of soft grey brickwork with charred timber cladding above and a graphite standing seam zinc roof.