1/21|View from road 2/21|Window Seat 3/21|View from cutting garden 4/21|View from north 5/21|View from garden 6/21|Cladding 7/21|Stair 8/21|Living Space 9/21|View to garden 10/21|Kitchen window seat 11/21|Location Plan 12/21|Ground Floor Plan 13/21|First Floor Plan 14/21|South Elevation 15/21|East Elevation 16/21|Section AA 17/21|Section BB 18/21|Axonometric 19/21|Detail Section 20/21|View to barn across gardens 21/21|Sketch view showing proposed conversion

Morlands

West Sussex

1/21View from road

At Morlands Farm we have converted a 1930s agricultural dutch barn into a new family home under a Class Q of the General Permitted Development Order.

The barn is part of a wider farmstead and sits beside the Sussex Prairie Gardens, a unique naturalistic perennial garden on the South-East England gardens trail. 

The conversion places sleeping and home office accommodation on the ground floor, reserving the vaulted upper storey for a large open plan living space with elevated views across the gardens. 

The aim was to make a dwelling that is clearly legible as a former agricultural building in the landscape, with corrugated metal cladding used in conjunction with sliding metal shutters in reference to traditional agricultural building elements.

Photography: Jim Stephenson